Dziś obchodzimy święto piekarzy i
cukierników. To dzięki ich ciężkiej pracy rano na sklepowych półkach dostępny jest szeroki wybór wypieków: bułek, chlebów i ciast.
Patronem
piekarzy i cukierników jest św. Klemens, który żył na przełomie XVIII i
XIX wieku.
Każdego dnia piekarz zajmuje się produkcją pieczywa z mąki, wody i drożdży z dodatkiem soli i najróżniejszych dodatków zgodnie z ich recepturą. Oprócz tego obsługuje i czyści maszyny, urządzenia, piece oraz aparatury kontrolno-pomiarowe.
Piekarze pracują od 8 do 9 godzin, przeważnie w nocy, aby konsumenci rano mieli świeże i pachnące pieczywo i słodkie bułeczki. Dodatkowo są w pracy także w święta i dni wolne. Pracują z gorącymi urządzeniami i ostrymi narzędziami, a także dźwigają worki z mąką.
Wszystkim piekarzom i cukiernikom życzymy wszelkiej pomyślności, satysfakcji z pracy i mistrzowskich wypieków.
Łasuchom podsyłamy przepis na przepyszne bułeczki z rodzynkami 😋
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz