poniedziałek, 15 marca 2021

Dzień Piekarza i Cukiernika

    Dziś obchodzimy święto piekarzy i cukierników. To dzięki ich ciężkiej pracy rano na sklepowych półkach dostępny jest szeroki wybór wypieków: bułek, chlebów i ciast.
    Patronem piekarzy i cukierników jest św. Klemens, który żył na przełomie XVIII i XIX wieku.

    

     Każdego dnia piekarz zajmuje się produkcją pieczywa z mąki, wody i drożdży z dodatkiem soli i najróżniejszych dodatków zgodnie z ich recepturą. Oprócz tego obsługuje i czyści maszyny, urządzenia, piece oraz aparatury kontrolno-pomiarowe. 

    Piekarze pracują od 8 do 9 godzin, przeważnie w nocy, aby konsumenci rano mieli świeże i pachnące pieczywo i słodkie bułeczki.  Dodatkowo są w pracy także w święta i dni wolne. Pracują z gorącymi urządzeniami i ostrymi narzędziami, a także dźwigają worki z mąką.

    Wszystkim piekarzom i cukiernikom życzymy wszelkiej pomyślności, satysfakcji z pracy i mistrzowskich wypieków.

Łasuchom podsyłamy przepis na przepyszne bułeczki z rodzynkami 😋

 
 
Zachęcamy również do lektury, gdzie znajduje się wiele przepisów na pyszne rogaliki, babeczki drożdżowe, ptysie, ciasta i ciasteczka.  

 
Smacznej lektury 😀



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Maluszki z wiosenną wizytą

 Dziś odwiedziły nas maluchy z przedszkola ZACZAROWANY OŁÓWEK. Zajęcia przebiegły w wiosennym klimacie. Były więc zagadki, ciekawe rozmowy c...